Косово и Метохија

„Косово је за нас завет, који је везан за Нови завет. Отуда је Косово за нас мит, пупчана врпца која нас повезује са нашом духовном историјском колевком, суштином нашег идентитета, Косова је у нама, у нашима светињама, у ћирилици"

- Патријарх српски Порфирије -

За покрет Светосавље ,Опстанак Косова и Метохије у саставу републике Србије нема и не може имати алтернативу!!!

Тринаест година после једностраног проглашења независности „Косова“ Србија нема осмишљену стратегију решавања статуса своје јужне покрајине. Уставни оквир положаја Косова и Метохије усвојен је са новим Уставом Републике Србије 2006. године (чл. 182, стр. 2), али тај оквир никада није испуњен посебним законом о суштинској аутономији Покрајине, што је била уставна обавеза носилаца власти. Ако је доношење Устава коинцидирало са преговорима о статусу Косова и Метохије (2006-2007), те поменута уставна обавеза тада није могла да се изврши, после прекида преговора од стране западних посредника (децембар 2007), а посебно после једностраног проглашења независности (фебруар 2008), носиоци власти били су дужни да обаве овај уставни задатак. То ни до данас није учињено.

Покрет Светосавље из Новог Сада уз помоћ хуманих људи и организација прикупило је и проследило хуманитарну помоћ за народне кухиње на Косову и Метохији.

Помоћ у виду брашна и других разноврсних донација које су народним кухињама биле преко потребне, прослеђена је Епархији рашко-призренској.Помоћ је распоређена у шест народних кухиња, колико их има на простору Косова и Метохије. Иако смо наилазили на препреке, ипак је вера у чојство и љубав победила, а тако и пронађен начин да помоћ стигне баш до оних којима је најпотребнија.

Вођени оцем Гаврилом испред Ђурђевих Ступова и молитвеном подршком оца Воје Билбије, као и идејним надахнућем Бранислава Бубала, привредници предвођени фирмама „Агрос „ из Опова, „Каштел Бјанко“ из Београда, „Џокер ДОО“, „Седеф“, „Рајска Башта“ из Крагујевца, уз посебну захвалност братству шумадијских храмова и братству средњоамеричке епархије окупљене око манастира Светог Саве у Либертвилу који су новчано помогли организацију, помоћ је стигла до оних којима је била неопходна.
Донације које су упућене садржале су две тоне брашна, 504 комада течног крема од 500 грама, слани штапићи, флипс, чоко блокчићи, кромпир и лук.

Захвални смо свима који су припомогли ову акцију и омогућили да је спроведемо до краја. Жеља нам је да овакве акције постану наша традиција. Наша је дужност, али и морална обавеза да помажемо најугроженије, а наши сународници из јужне српске покрајине су у таквој ситуацији да им је помоћ заиста неопходна. Неизмерну захвалност упућујемо свима који су нам изашли у сусрет.

ПОМОЗИМО КОСОВО и МЕТОХИЈУ

Помозите рад народних кухиња на Косову и Метохији

Помоћ народним кухињама на Косову и Метохији можете послати уплатом на жиро рачун

205-243659-06

Комерцијална Банка а.д. Београд

Инструкције за уплате из иностранства

Уплату помоћи је могуће остварити и путем Pay Pal Service

www.paypal.me/eparhijarp

 са обавезном назнаком ЗА НАРОДНЕ КУХИЊЕ.